Oplossingen

Water oplossingen 

Als je als werkgever wilt bijdragen aan het welzijn van je werknemers op het werk, kun je overwegen om te investeren in het drinken van water op het werk. Dat kan op verschillende manieren, die we hieronder bespreken.

In een ver verleden is er in Nederland een tijd geweest waarbij het drinkwater sterk verontreinigd was. Er was zelfs een tijd in de Middeleeuwen dat men hetzelfde water uit de rivier waar hun ‘toiletten’ op uitliepen, weer opnieuw gebruikt moest worden om van te drinken en de kleding te wassen. In die tijd werden de mensen ook veel vaker ziek. Niet zo vreemd ook, als je het zo leest… In een veel later tijdperk werden er chemicaliën toegevoegd aan het water uit de kraan om het water te zuiveren. Ook al had dit zo zijn voordelen ten opzichte van de situatie in de Middeleeuwen, zijn chemicaliën natuurlijk ook schadelijk voor het menselijk lichaam. Vandaag de dag moet het drinkwater voldoen aan allerlei normen opgelegd door de overheid. Er zijn strikte wetten opgesteld om de gezondheid van Nederlanders te waarborgen. Drinkwater is nou eenmaal onmisbaar, dus het is goed dat de kwaliteit en de veiligheid hiervan gecoördineerd worden. Echter kan het door menselijk fouten en door een ongelukkige samenloop van omstandigheden nog steeds voorkomen dat het drinkwater onveilig is. Omdat je zelf het proces van het water voordat het bij jou uit de kraan komt niet in de hand hebt, kun je jezelf en je werknemers beter beschermen door extra maatregelen toe te passen.

Een van die maatregelen kan zijn is dat je een waterfiltersysteem toepast op de werkplek. Er zijn twee bekende systemen die je zou kunnen gebruiken. Er bestaan doorgaans 2 systemen waarmee je water kunt filteren. De eeste is een waterfiltersysteem dat wordt geïnstalleerd op je leiding net achter de watermeter. Door het water te filteren bij de bron waar het jouw bedrijf binnenkomt voorkom je dat eventuele vervuilingen die in de plaatselijke waterleiding aanwezig zijn zich verplaatsen naar jouw waterleiding. Voorwaarde hiervoor is wel dat je eigen waterleiding schoon is. De meeste kans heb je hierop als de waterleidingen nog vrij nieuw zijn. In oude gebouwen is de kans groot dat je het water dan alsnog vervuilt door je eigen leidingen. Dit systeem is opgebouwd uit drie filterhuizen die achter elkaar worden geïnstalleerd. Door twee kogelkranen kun je zonder al te veel moeite de filter reinigen of vervangen wanneer dat nodig is. In het voorfilter wordt het water grof gefilterd op zand, bladeren, stofdeeltjes, bezinksel en algen. Het tweede filter is een sediment/bezinksel filter (een microfilter) waarmee de kleinste zwevende deeltjes, stofdeeltjes, asbest, zand, kalkresten en metaaldeeltjes worden verwijderd. Tot slot zorgt het carbon filter ervoor dat bacteriën, virussen, pesticiden en chloor uit het water worden gehaald. Hierdoor smaak het water ook beter.

Een andere maatregel kan zijn dat je water uit de kraan filtert met mobiele waterfilters. Deze kun je gewoon in de keuken of het koffie-eiland plaatsen waarna de mensen er schoon drinkwater uit kunnen halen. Afhankelijk van het gebruik moeten de filters hiervan tussen de 3 en 12 maanden vervangen worden. Het filteren van het water in een mobiel waterfilter duurt ongeveer een half uur.

Om het aantrekkelijker te maken voor je werknemers om meer water te gaan drinken kun je in plaats van gewoon water op temperatuur ook heet water en gekoeld water aanbieden. Mensen hebben vaak geen zin in water omdat het geen of weinig smaak heeft, of omdat ze de lichte chloorsmaak eraan niet lekker vinden. Door heet water aan te bieden met een grote variëteit aan theesoorten, zullen je werknemers eerder meer vocht tot zich nemen. Hetzelfde geld voor koud water, wat aantrekkelijker is als je een beetje dorst hebt dan water op kamertemperatuur. Bovendien proef je minder van de chloorsmaak van het water als het gekoeld is.

2 Verplichte 10-minutenpauze
Het is belangrijk om genoeg drinkmomenten in te lassen tijdens de werkdag. Dit is een gewoonte die aangeleerd moet worden voor veel mensen. Omdat we weten dat werknemers soms helemaal op kunnen gaan in hun werk en daardoor vergeten te voldoen aan basisbehoeftes van het lichaam, zoals de dorst lessen, kun je op vaste momenten van de dacht een verplichte drinkpauze inlassen. Als je niet te bemoederend over wil komen kun je het in plaats van een drinkpauze ook een 10-minutenpauze noemen. Men is dan vrij om te doen wat ze willen, op voorwaarde dat ze de tijd niet besteden aan het (door)werken. Ook als iemand besluit om even te gaan roken, is de kans groter dat ze daarna even wat te drinken pakken. Dit is bewezen uit een grootschalige studie in Duitsland (Grün, 2014). Zorg voor genoeg lekkere theesmaken en dring het aanbod van aantrekkelijke koffiedranken terug, Koffie onttrekt namelijk juist weer vocht uit het lichaam. Vandaar dat het beter is om thee te promoten naast het reguliere drinkwater.